Przycinanie drzew i krzewów- jak i kiedy to robić?

Przycinanie drzew i krzewów to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w ogrodzie. Brak jego systematycznego wykonywania może spowodować, że rośliny zaczną się nadmiernie zagęszczać, częściej chorować, słabiej kwitnąć czy wydawać mniej owoców. Przycinanie odmładza niektóre krzewy i drzewa, pobudzając je tym samym do wzrostu. Warto jednak przed dokonaniem tego zabiegu ustalić, pędy których gatunków i o jakiej porze wymagają skrócenia.

Kiedy przycinać krzewy owocowe?

Krzewy owocowe można przycinać w dwóch terminach: zimowym (w czasie spoczynku) oraz letnim (w czasie wegetacji). W przypadku większości roślin pierwszy taki zabieg można przeprowadzić już na przełomie lutego i marca, z kolei latem usuwa się nadmiar pędów. Termin cięcia krzewów owocowych uzależniony jest od wymagań danego gatunku, wywierając tym samym ogromny wpływ na poziom owocowania.

Po zimie możemy przystąpić do przycinania krzewów borówki amerykańskiej, agrestu, aronii, porzeczki czy malin owocujących na tegorocznych pędach. Z kolei w okresie letnim należy przycinać jeżyny, a także maliny owocujące na pędach jednorocznych.

Warto dodać, że pora przycinania jest również uzależniona od aktualnych warunków atmosferycznych oraz danego rejonu kraju. Zaleca się, aby zabieg został dokonany w bezdeszczowej i umiarkowanej pogodzie, o temperaturze powyżej 0°C. We wschodniej części Polski przycinanie krzewów powinno odbywać się nieco później niż w zachodnich obszarach (około 1-2 tygodni).

Polecamy:

 

Kiedy przycinać drzewa owocowe?

Systematyczne przycinanie drzew owocowych jest niezwykle istotne, jeśli zależy nam na obfitym plonie. Ponadto brak odpowiedniego formowania korony może spowodować, że będą one rosły ku górze, utrudniając tym samym przeprowadzenie zbiorów. Podobnie jak w przypadku krzewów, termin przycinania drzew owocowych uzależniony jest od gatunku rośliny.

Jabłonie i grusze, czyli gatunki bardziej odporne na niskie temperatury, należy ciąć w okresie przedwiośnia (luty-marzec). Warto jednak pamiętać, że zabieg przycinania nie powinien odbywać się w temperaturze niższej niż -8°C. Z kolei śliwy, brzoskwinie i nektarynki należy skrócić w cieplejszych miesiącach np. gdy na gałęziach pojawią się pierwsze pąki, a więc w okolicach kwietnia. Do pielęgnacji gatunków wrażliwych na przymrozki i choroby, należy przystąpić po zakończeniu zbiorów owoców. Zalicza się do nich czereśnia, wiśnia i morela, które właśnie w tym okresie są najmniej narażone na zakażenie rakiem bakteryjnym.

Poza jabłonią i gruszą, przycinanie drzew powinno odbywać się w sposób umiarkowany. Kształt korony należy regulować tak, aby była ona dobrze oświetlona z każdej strony. Zaleca się ciąć około 3-4 mm powyżej pąka, który jest zwrócony w obranym przez nas kierunku.

W okresie zimowym warto również dokonać zabiegu bielenia pni drzew, który zapobiega powstawaniu ran zgorzelinowych. Szczególnie narażone są na nie jabłonie, śliwy czy czereśnie. Zabieg ten powinien być dokonywany w okresie, gdy występują słoneczne dni, lecz mroźne noce np. w styczniu lub w lutym.

Przycinanie drzew i krzewów a choroby

Zabieg przycinania drzew i krzewów prowadzi nie tylko do wytwarzania młodych pędów, ale także do wycięcia wszystkich niepożądanych gałęzi: zaatakowanych przez szkodniki, choroby lub uszkodzonych na skutek zalegającego śniegu. Różne gatunki roślin wymagają odmiennego sposobu cięcia, niemniej w przypadku każdego z nich kluczowe jest usunięcie martwych, chorych czy nadłamanych części. Jeśli nie jesteśmy pewni czy dana gałązka jest żywa, zawsze możemy delikatnie drasnąć jej skórkę. Gdy naszym oczom ukaże się brązowy kolor tkanki, możemy przystąpić do cięcia. W przypadku zielonego odcienia, mamy do czynienia ze zdrową gałązką.

Jak widać przycinanie pędów drzew i krzewów to niezwykle ważny zabieg. Przed jego dokonaniem warto jednak sprawdzić, jaki termin jest odpowiedni dla poszczególnego gatunku rośliny.